Dieta bezglutenowa

Coraz częściej spotykamy przypadki osób uczulonych na gluten (celiakia) i właśnie tu niezbędne okazuje się wprowadzenie diety bezglutenowej. To jedyna opcja na normalne życie, ponieważ nietolerancji glutenu nie da się wyleczyć, pozostaje z nami do końca życia, a jej typowe objawy to bóle brzucha, biegunki oraz brak apetytu. Czym jest gluten? To odmiana białka, którą spotykamy w takich produktach jak ziarna zbóż – jęczmień, żyto, pszenica, kasza mann oraz jęczmienna.

Jak wykryć celiakię?

Jeśli podejrzewamy celiakię warto wybrać się do lekarza pierwszego kontaktu po skierowanie na odpowiednie badania. Szczególnie warto zwrócić na to uwagę, jeśli bliska osoba z naszej rodziny posiada tą przypadłość. Testy polegają na badaniu krwi, a również biopsji jelita i badaniach genetycznych.

Skutki braku leczenia celiakii

Jeśli w odpowiednim momencie rozpoznamy objawy i odstawimy produkty zawierające gluten mamy dużą szansę na całkowite ustąpienie dokuczliwych objawów. Jeśli zwlekamy z wykryciem i leczeniem problemy możemy doprowadzić do poważnych uszkodzeń kosmków jelitowych, przez co pojawiają się problemy z trawieniem i wchłanianiem substancji odżywczych do organizmu. Kolejne skutki to anemia, osteoporoza, zaburzenia miesiączkowania a przez niedożywienie może dojść nawet do zagrożenia życia chorego.

Dieta bezglutenowa – jakich produktów unikać

Unikanie produktów zawierających gluten nie jest wcale takie proste jak może się nam wydawać, gluten nie występuje jedynie w mące, pieczywie i makaronach, ale w wielu przypadkach znajdziemy go również w wędlinach, słodyczach, a nawet kawie zbożowej. Oczywiście podstawa to pieczywo, które należy bezwzględnie zastąpić pieczywem bezglutenowym. W przypadku innych produktów, które spożywamy – kupujemy musimy przede wszystkim dokładnie czytać wszelkie etykiety ze składem. W takim wypadku unikniemy przykrych skutków uczulenia na gluten.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *